Restaurant 2111

Matt’s studio recently completed their first project of the semester – a restaurant of the future. We believe that by 2111 sustainable design will be the norm instead of an option, making sustainability the focus of this project.

Chelsea Miller’s restaurant called, called ‘Cupa’ (the Latin word for ‘hive’), which is a place for the community to gather and interact. Similar to bees in a hive, the community will generate the food intake and the building will sustain the community. Both building and community will have a symbiotic relationship with the greenscape.

Farihah Saleem’s concept for this restaurant was derived from the reflection of nature on cityscapes. This restaurant is a refined reflection of the environment and it’s surroundings, and consists of a very ridged and structured grid within the exterior shell. This grid houses scattered glass cubes, and each one of these cubes acts as a representation and isolation of the individual systems found on the site and in nature. The back wall is where all these systems and the cubes fit together to form a self-sustaining environment.

Mary Sutphin’s inspiration for her restaurant stemmed from the idea of a canopy, which is the layer of a tree that provides protection while intercepting sunlight and precipitation. A green roof can collect rainwater and filter it gradually to collection cisterns. Geothermal heating and cooling will reach far into the ground to provide temperature control for the building, much like the roots of the tree. Other systems such as wind, solar, and biodigestors will act as individual leaves, creating energy for the entire system.

Nina Lahham created a restaurant inspired by the ripple effect theory. The site becomes a place not only for community but also for visitors to come, stay, and learn about a fully sustainable way of life. The point of impact is a greenhouse that acts as the center hub of the building and the starting point for the agriculture fields. Forms begin to ripple up from the ground, creating new spaces, the farther away they get from the center green house.